Най-новият храм в Пловдив  - Свети Николай Мирликийски Чудотворец, отбеляза

...
Най-новият храм в Пловдив  - Свети Николай Мирликийски Чудотворец, отбеляза
Коментари Харесай

Навръх Никулден: Най-новият храм в Пловдив отбеляза своя празник

Най-новият храм в Пловдив  - „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец ”, означи през днешния ден своя празник. Църквата в регион „ Западен ” беше тържествено осветена и открита едвам преди 4 години – на 9 май 2015-та, в деня, когато се отбелязва преместването на мощите на Свети Николай. 

Освен че е последният, издигнат към този момент в Пловдив, храм „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “ е неповторим и незабравим с архитектурата си, вътрешното си оформление и красивия резбован иконостас. Църквата съставлява еднокорабна, еднокуполна базилика с височина 22 метра и повърхност от 200 квадратни метра. До него се издига 24-метрова камбанария с два вградени часовника.

Историята на храма стартира 10 години по-рано, когато предприемачът Кирил Василев вижда в украинския град Николаев дребна черква, отдадена на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.  Решен да построи същия по облик и сходство храм в Пловдив, Кирил Василев се обръща към локалното кметство, което утвърждава желанието му и подарява терен за строителството. 

В хода на подготвителните работи, по рекомендация на пловдивския митрополит Николай, размерите на храма са увеличени два пъти и половина по отношение на оригинала в град Николаев. Архитектурният план е дело на проектант Илко Николов и неговия екип. Така се стига до първата копка, която е направена точно на Никулден през 2010-та година.

При построяването са употребявани комплицирани структури, които вършат постройката по-устойчива на земетръс и доста по-лека спрямо обичайното монолитно строителство. За пръв път в историята на храмовото строителство в България е повдигнат железен купол с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 метра.

При избора на цветовете е употребена съветската традиция храмовете извън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто.  От външната страна храмът е затрупан с 12 см минерална вата, импрегнирано дърво и 3 пласта хидроизолация. За обшивката на огромния купол, както и на четирите по дребни кубета и на купола на камбанарията, е употребена специфична, оцветена в синьо и украсена със златни звезди неръждаема ламарина с титаново покритие, създадена в Украинския институт по исполин “Фико ”. Основният купол е обшит с небесно-сини железни плочки и 36 броя звезди. Монтажът е осъществен от украински и съветски експерти. Двуметровите кръстове са направени и позлатени в работилниците на известния украински манастир Киевско-Печорска лавра. Закрепването им е направено от трима служащи, качени в коша на подемна вишка, които употребяват профилирани уреди като лазарен отвес и компас, с цел да ориентират хоризонталните елементи на кръста тъкмо в посока “север-юг ” съгласно условията на източноправославния канон.
Майстори от фамозния леярски жанр Велеганови отляха камбаните по технология, която се е предавала от потомство на потомство. Общо за храм „ Св. Николай Мирликийски ” са отлети 6 камбани, като най-голямата е 200 кг, а най-малката – 30 кг. Редът на камбаните - 200 кг., 100 кг., 80 кг., 60 кг., 40 кг. и 30 кг. е изчислен по този начин, че да може да се извършват обичайните мелодии, приканващи миряните да дойдат в храма.

Иконостасът е дело от възпитаници и учители от Професионалната гимназия по архитектура и дърворезба “Христо Ботев ” в гр. Пловдив и съставлява същинско произведение на изкуството с размери 7,25 метра на 7,50 метра и тегло 1,5 тона, като носещата му структура е основана от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа.

Освещаването на храма бе осъществено на 9 май 2015-та година. Първата Божествена света Литургия възглави по покана на архиерея на Пловдивска епархия Негово Високопреосвещенство архиепископът на Йопия Дамаскин от Йерусалимската патриаршия. В съслужение с него бяха Високопреосвещените митрополити Пловдивски Николай и Великотърновски Григорий, Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, тогава викарий на Видинския митрополит, архим. Евтимий от Видинска епархия, както и доста свещеници от епархията и страната. Специално за събитието кипърски свещеници донесоха за поклонение парченце от мощите на двама велики светии – Свети Николай Чудотворец Мирликийски и Свети Лука Симферополски.

С храм " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " църквите в пловдивския регион " Западен " станаха две. През 2008-ма година тук публично бе открит и храм " Свети Климент Охридски ", който е единственият в града, носещ името на Охридския вълшебник. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР